Knipsels

Prelude
Ouverture
Kunstkringen
Japanse Kampen
Orkesten/Koren
Komponisten
Artiesten
Sticusa/Erasmushuis
Programma's/Recensies
Encores/Links
Onderzoekers
Chronologie en kaarten
Knipsels
Gebouwen
Radio
gamelan
 
Heifetz as I knew him          Print Version/Afdruk Versie

Een eenvoudig Javaans meisje Aya kreeg al vroeg een viooltje van haar vader  omdat zij aangestoken was door de grammofoonplaten van violist Jasha Heifetz die haar moeder geregeld  draaide. Moeder zelf gaf in Djokja pianoles aan huis, zodat het kind uit nieuwsgierigheid ook vaak aan de piano zat.
Op beide instrumenten bleek zij erg begaafd en toen het gezin naar Jakarta verhuisde kreeg zij daar les van violist Adidharma die haar  verder opleidde Ze kreeg uiteindelijk de prijs van de stad Jakarta, een beurs voor Amerika en 100 dollar zakgeld. In Buffalo aangekomen hoorde ze dat haar idool, Jacha Heifetz nog steeds les gaf in Californië. Zij deed auditie, maar wat bleek, er was geen plaats meer  in zijn klas. Om toch maar iets te doen ging ze op piano de leerlingen van de grootmeester begeleiden. Dat deed ze 15 jaar lang en verzorgde tevens de huishouding  van de Maestro! Deze  bleek een a-sociale  figuur te zijn die iedereen van zich vervreemdde. Zelfs goedbedoelde complimentjes misten hun doel. Ondertussen trouwde Ayke Agus en   kreeg een kind maar werd steeds vaker  gebeld door haar leraar om te koken of voor onnozele klusjes. Hij werd ziekelijk en sloot zich steeds meer van de wereld af. Alleen Ayke dulde hij nog om zich heen.
Op zijn sterfbed kon hij nog juist 3 woorden uitbrengen tegen deze musicienne 'uit the jungle van Java', zoals hij altijd over haar sprak  I- love- you!
Heifetz maakt in de jaren 30 van de vorige eeuw een tournee naar NOIndië  waarbij zijn viool (Strad) het meteen begaf. Belle de vioolbouwer in Batavia lijmde het instrument met  zijn geheime kleefstof en gaf hem tijdelijk zijn eigen gemaakte viool te leen.
Wij, onder de indruk van haar meesterlijk boek, schreven  haar een brief in het Hollands vanwege haar schooljaren bij de  nonnen in Djokja. (Zie boek) En jawel hoor, het antwoord kwam in  gebrekkig nederlands vanuit Los Angelos 'zij was dankbaar voor het kontakt uit onverwachte hoek en stuurde ons haar cd met Heifetz' bewerkingen op de piano!' Er bestaat zelfs een opname waarin zij viool en piano tegelijk speelt!
De techniek staat voor niets: eerst de pianopartij opnemen en dan de viool, onder het afspelen,  er overheen.

Boek: "Heifetz as I kew him" uitg. www.Amadeuspress.com of bij de muziekhandel Broekmans & v.Poppel. Amsterdam/Utrecht

Print Version/Afdruk Versie