Orkesten/Koren

Prelude
Ouverture
Kunstkringen
Japanse Kampen
Orkesten/Koren
Komponisten
Artiesten
Sticusa/Erasmushuis
Programma's/Recensies
Encores/Links
Onderzoekers
Chronologie en kaarten
Knipsels
Gebouwen
Radio
gamelan
 
Bataviaas Staforkest          Print Version/Afdruk Versie

Batviaas Staforkest o.l.v. Nico Gerharz ± 1915

 

Het orkestwezen overzee.

Lange tijd was het muziekminnend publiek afhankelijk van ensembles ad hoc, die naar behoefte uitgroeiden tot een orkest. De tournerende buitelandse operagezelschappen namen vaak hun eigen orkest mee dat zo mogelijk werd aangevuld met plaatselijke krachten of goede amateurs. Uit de -stafmuziek in Batavia onstond bij de komst van dirigent Nico Gerharz een heus synfonieorkest dat met o.a. 20 strijkers en volledige blazersbezetting het standaardprogramma aan kon. Het gaf regelmatig symphonie concerten met of zonder solisten. Van 1904-1916 kwam dit orkest tot grote bloei en ging zelfs op tournee naar de grote plaatsen op Java. De toen jonge Käthe Haasse, moeder van Hella Haasse, de bekende schrijfster, voerde in die tijd concerten uit van van Beethoven, Grieg en Paul Seelig. Deze begaafde beroepspianiste componeerde tevens liederen voor meerstemmig koor. Direkt na de japanse bezetting waren er al enkele concerten in de Schouwburg,door het z.g. Station Orchestra. (A.F.R.I.B) die door de Allied Forces Radio in Batavia werden uitgezonden.

Het latere Radio NIROM orkest, ontstaan uit kleinere formaties, kon zich, op initiatief van Theo van der Bijl en het Picklertrio een vaste plaats veroveren bij de luisteraars die over de hele archipel d.m.v. steunzenders van zich liet horen. Frits Hinze was de eerste dirigent van formaat die het orkest leidde.

Plaatselijk ontstonden ook kleinere amateurorkesten in plaatsen als Soerabaya (Loo Vincent) Malang,  Makassar,  Bandoeng en Medan . Voor het hoforkest van de sultan te Yokyakarta werden tekenaar Walter Spies en de muzicus Paul Seelig aangetrokken.

Tenslotte werd het Radio Philharmonisch Orkest samengesteld uit plaatselijke musici en uit Nederlandse en Hongaarse krachten. Na 1950 bleef nog een kleine formatie bestaan in Jakarta olv Henk te Strake.

Print Version/Afdruk Versie